top of page

Drive Test - Suzuki Vitara


Motor / Transmisie

Noul 1.4 Boosterjet este un motor care acoperă toate lipsurile pe care le puteai prinde din mers pe versiunea pe benzină de 1.6 litri și 120 CP, care rămâne în continuare în ofertă alături de dieselul cu aceeași putere.

E foarte plăcut în exploatare, ești împins liniar în scaun încă de la 1700-1800 de ture atunci când apeși sănătos pedala în treptele 2, 3 și 4, iar cutia de viteze e una dintre cele mai plăcute surprize dintre cele pe care le-am observat la Suzuki în ultima vreme: exactă, fluidă și cu o timonerie care nu-ți ridică absolut nicio problemă. Treptele sunt etajate cam lung, dar vom avea explicația imediat, la capitolul consum.

Suzuki Vitara

Consum

În zona SUV-urilor de segment B, motoarele de 140-150 de cai putere nu sunt tocmai populare, fiind privite mai degrabă ca versiuni de vârf ale modelelor pe care le echipează. Cu o excepție: Nissan Juke, model care are o versiune turbo de 115 CP, una aspirată de 117 CP și una de - hăt! - 190 de cai putere, fără ca japonezii să ofere ceva intermediar.

Drept urmare, singurele modele din acest segment care urcă la 140-150 de cai pe versiunile pe benzină 4x4 sunt, pe lângă Vitara, Fiat 500X (1.4 Multijet de 140 CP), Skoda Yeti (1.4 TSI de 150 CP) și, cu voia dumneavoastră, Mazda CX-3 2.0 Skyactiv de 150 CP, ultimul un aspirat care ține cu dinții de tradiția Mazda.

La nivel de consum, Suzuki Vitara își îngroapă adversarii și anunță o medie oficială de 5.4 litri/100 km (5.0 extraurban și 6.3 urban) în condițiile în care niciunul dintre concurenții direcți nu reușește cifre care să coboare sub 6.0 litri. Vitara 1.4 Turbo reușește chiar un consum mai bun decât versiunea aspirată de 120 CP, care anunță 5.6 litri/100 km. Secretul SUV-ului nipon este masa proprie foarte redusă în raport cu concurenții, pe care îi bate în versiuni echivalente și echipate asemănător chiar și cu 200 de kilograme.

Prețul este un argument foarte solid al celor de la Suzuki când vine vorba de comparația cu principalii concurenți direcți. Ok, știm deja că la performanțe Vitara S stă mai prost decât restul, însă când afli că manuala 4x4 de 140 CP de pe Vitara S poate fi cumpărată cu 20.050 de euro cu taxe incluse, lucrurile sună destul de bine.

Mai ales când vezi echiparea foarte bogată cu care vine Vitara S și care include tot ce poți să primești pe un Vitara, implicit faruri LED, sistemul multimedia, scaune încălzite, comenzi pe volan, iluminare ambientală, senzori de lumină și alte elemente care la alții trebuie adăugate pe listă în configurator. La Suzuki, singurul pachet suplimentar este pachetul 2Tone exterior (800 de euro) sau, dacă vreți să o țineți simplă, vopseaua metalizată (400 de euro).

Siguranţă

Suzuki Vitara este o surpriză plăcută, reuşind să adune 5 stele EuroNCAP după criteriile dure ale anului 2015 ale organizaţiei independente de siguranţă.

La nivelul elementelor de siguranță din dotare, Vitara S stă bine în segment. Încă de la echiparea standard, Vitara oferă șapte airbag-uri, dintre care unul pentru genunchii șoferului, iar începând cu al doilea nivel de echipare are un sistem de frânare automată bazat pe un radar ascuns cu măiestrie în sigla Suzuki aflată pe grilă. Sistemul respectiv te avertizează de un impact iminent la viteze mici și acționează activ la viteze ceva mai ridicate decât cele urbane. Tot de la al doilea nivel de echipare regăsim pe mașină luminile de zi cu LED și cruise controlul adaptiv.

Suzuki Vitara este disponibil cu livrare din stoc prin Autopadova # www.suzuki-bacau.ro


Noutati
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page