top of page

Alianțele LCV se agită, noi modele si configuratii


Afacerea LCV (Light Commercial Vehicle) din Europa a fost întotdeauna una cu marje mici și volume mari. De aceea atât de multe modele LCV sunt co-dezvoltate în alianțe de producătorii auto, care dealtfel ar fi fiecare si rivali.

Unele dintre aceste alianțe au fost în vigoare și cu succes timp de zeci de ani, de exemplu, "Sevel Sud" alianta dintre Fiat si PSA Peugeot-Citroen, care a fost producerea Fiat Ducato , Peugeot Boxer (inițial cunoscut sub numele de J5) și Citroën Jumper / Reley (inițial C25) din 1981. Cu toate acestea, în ani viitori, unele dintre aceste alianțe sunt modificate, ca urmare a două noi parteneriate pe peisajul auto european. Prima dintre ele este o cooperare intre PSA si General Motors, chiar dacă acest parteneriat a fost deja redus de la ținta sa inițială, se va amplica în continuare pentru vehicule utilitare ușoare, iar celălalt este strângerea relației dintre Renault-Nissan si Daimler. Fiecare dintre acesti patru producatori auto au deja colaborari cu alte branduri de pe piața LCV, mai ales cooperarea dintre General Motors si Renault-Nissan.

General Motors / Opel și Vauxhall au livrat vehicule comerciale medii și mari produse de Renault din anul 1997, când prima generație Renault Trafic a fost redesenata ca Opel / Vauxhall . Cu toate acestea, parteneriatul dintre Renault-Nissan si General Motors urmează să expire în a doua jumătate a acestui deceniu, dar nici un anunț nu a fost făcut cu privire la viitor. Renault a mutat producția din generația a treia și viitoarea de Trafic, Nissan NV300 in propria fabrica din Sandouville, Franța, în timp ce producția Vivaro la fabrica GM din Marea Britanie. Renault va începe, de asemenea producția unui înlocuitor pentru Fiat Scudo pe aceeași linie de producție (în 2016).

Fiat a scos Scudo din alianța "Sevel Nord" cu PSA, care a început producția de MPV - uri în 1993 și a vehiculelor comerciale de mărime medie Citroën Jumpy / Dispatch, Peugeot Expert si Fiat Scudo in 1994. Fiat a vândut cota sa în această fabrica de la PSA în 2012, Toyota ProAce a intrat in amestec în 2013. PSA si Toyota vor lansa LCV-urile lor de generație următoare în 2016, iar Fiat va primi un Renault Trafic rebranduit în schimb. Cooperările existente cu PSA pe mini LCV (Fiat Fiorino, Peugeot Bipper si Citroen Nemo , construit de Tofas în Turcia) și LCV-urile mari (vezi mai sus) sunt asteptate să continuie.

Între timp, General Motors a vandut un Fiat Doblo rebranduit sub numele de Opel Combo începând cu 2011, după construirea de trei generații de Combo bazate pe propriile sale modele compacte sau sub-compacte din 1986. Dar Combo generația următoare, 2018, va fi dezvoltat împreună cu PSA, pentru a deveni o clona a urmatoarei generatie Citroën Berlingo si Peugeot Partner . Mercedes-Benz în prezenmare la baza van-urile sale mici de la Renault, care produce o versiune redesenata a sa de Kangoo denumita Mercedes-Benz Citan . Destul de ciudat, Renault cu marca de low-cost Dacia a dezvoltat un van mic, Dokker, fără a utiliza planurile de la Renault Kangoo . Mercedes-Benz are de asemenea un parteneriat cu Volkswagen, care produce un van mare bazat pe propriu Sprinter (VW Crafter), dar acest cuplu se destramă la sfârșitul anului 2016, Volkswagen va construi următorul Crafter în propria fabrică care produce deja Caddy . In loc de a dezvolta un model complet nou, noul Crafter va fi o versiune actualizată a generației actuale.Ar fi logic ca echipele Daimler si Renault-Nissan sa dezvolte următoarea generatie de Sprinter / Master / NV400, în timp ce Renault elimina Opel Movano din ecuație, dar există unele probleme cu această teorie, deoarece Mercedes-Benz si Renault nu vor fi dispuși să renunțe la experiența și expertiza lor, nici să închidă toate fabricile. Și, în plus, dezvoltarea următoarei generatie de Sprinter a început deja.Pana in prezent, Ford si Iveco sunt marcile cu o linie completă de camionete comerciale, fără nici un fel de alianță sau parteneriat.

Un ajutor vizual al alianțelor europene LCV în 2015:


Noutati
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page